Annons
Annons


Sluta glorifiera våldtäkt.


50_shades_of_Grey
Som 10-årig flicka älskade jag Twilight.
Jag minns hur jag låg och sträckläste böckerna. Hela min värld var ett enda enormt tankekaos bestående av gränslös och omöjlig kärlek, en hjälplös normal tjej som jämt blev räddad av den starke vita mannen, och hoppet om att Edward Cullen en dag skulle komma och göra mig odödlig. (det där med åldersskillnaden var inget som kom på tanke, jag kunde ju åldras ikapp tänkte jag). Det var faktiskt något av de häftigare jag upplevt. Jag har nog aldrig varit så besatt av något som jag var av illusionen av vampyrer som glittade i solsken. Hursomhelst, när jag sedan i lite äldre ålder fick reda på att någon gjort en snuskig fanfiction baserad på en fortsättning av Twilight, skriven av en 50-årig kvinna från London blev jag självklart väldigt nyfiken.

Annons

”HUR kan detta ha blivit så stort?” undrade jag. Jag bestämde mig för att läsa boken (trots att den var oprofessionellt skriven och fick mig att må illa många gånger). Och nu när det blivit film som ska visas på bio om 12 dagar vill jag bara skicka ut ett litet meddelande till alla er som planerar att se den.

Det huvudsakligaste i boken/filmen är BDSM, vilket många av er förmodligen vet. Jag har sett statistik där kvinnor har fått ranka deras sexfantasier, och att känna sig underlägsen kom nästan alltid bland topp tre. Det är förståeligt att denna bok har blivit så stor som den är. Men jag tycker att det är så jäkla FEL att skicka ut det budskapet om BDSM som  denna bok gör.

grey_steele_628_353

För er som inte vet vad BDSM är, så betyder det att man i sexuellt syfte använder sig av maktroller och smärta. Vi kan väl börja med att diskutera hur störande vissa grejer i boken är. Till exempel att

-BDSM inte är något som bara händer hippetihapp. Ifall någon under ett samlag använder sig av maktroller eller smärta utan den andres samtycke, SÅ ÄR DET VÅLDTÄKT. I boken slår Christian (som ska vara mannen med makt) Anastasia (som han då försöker göra den underdominerade kvinnan) helt utan förvarning. Många tror att det är lite småsexigt att strypa varann lite så där, och oj hoppsan ja men det hände. Men precis som analsex så ska BDSM vara planerat, med någon man känner sig bekväm med, och framförallt säkert. Annars blir det bara skit. (pun intented)

-Författaren skriver hur Christian alltid lämnar Anastia direkt efter att dom har haft sex, vilket inte heller alls är en del av BDSM. Iom att man leker med varandras känslor, båda fysiskt och psykiskt, är det extremt viktigt att man känner sig omhändertagen och älskad efteråt. Som underdominerad kan man lätt känna sig bortkopplad från verkligheten, och ärligt talat må riktigt dåligt om man blir lämnad helt ensam direkt efteråt, trots att man njöt av själva sexet. Därför lämnar man aldrig bara någon man har haft sådant sex med. Det finns till och med ett ord för denna kel/mysstund man har efteråt, aftercare. Det här stödet är ett utav de viktigaste delarna av BDSM, vilket författaren HELT har missat.

-Delen jag uppfattar mest missvisande är i det kapitel där Christian säger till Anastasia att är våt, vilket också innebär att hon vill bli misshandlad i sexuellt syfte, trots att hon gång på gång tvekar. URSÄKTA? Detta är så mycket mot samtyckte så att det bara skriker om det. Kroppen kommer att göra det som krävs för att minimera riskerna för skador under misshandel/våldtäkter, vilket betyder att man kan bli våt även fast man inte vill. Sådana här kommenterar ska aldrig romantiseras, eller över huvudtaget uppfattas som sexiga.

Jag kan förstå att det är intressant och roligt att läsa en hel roman om ens sexfantasier. Jag kan förstå att det är kul med en blyg liten naiv tjej som konverterar odjuret från Beauty and the Beast till Askungens drömprins. Jag kan förstå att det är spännande med sex som spelar på mannens oändliga makt och kvinnans undergivelse. Däremot tänker jag aldrig ha förstående för glorifieringen av våldtäkt, och hur bilden av BSDM framställs i denna bok.

Ha era fetischer, bli inspirerade av filmen, gör vad ni vill, men gör det på bådas villkor och se till att ha alla fakta rätt så att ingen råkar illa ut. Detta kanske var extremt pang bom rakt på skrivet, och ja visst jag är bara 17 år men sex existerar faktiskt i mitt liv också. Jag tycker aldrig att det ska vara skambelagt att prata om sex. Speciellt under sådana här omständigheter.

Och historien om den lilla kvinnan som blir svept under fötterna av den store starke vita mannen… Har vi inte hört den sagan en för många gånger nu?imageimage

Kommentera | Translate


AnnonsLaddar