Hallå kompisar! Idag ska vi göra hemgjord tagliatelle!
Du kommer att behöva:
Ägg med RÖDA..gulor. Rödor..??
Mjöl
Farinmjöl
En kavel
En riktigt fet skärbräda
A och O för att göra pasta: rena händer och en ren yta att kavla på.
Börja med att knäcka ett ägg per deciliter mjöl. Jag hade tre deciliter, vilket också resulterade i pasta för 4 pers!
Vispa försiktigt med en gaffel och bryt inte mjölväggarna förens degen i mitten är någorlunda fast.
Knåda knåda knåda tills degen är perfekt rund och har en elasticitet. Plasta in din boll i plastfolie och låt stå i 15-20 min! Peta gärna ner fingret lite lätt på bottensidan av din boll innan du plastar in den så att du har ett lufthål.
Kavla ut degen tills den är stor, rund och inte allt för torr. Den ska vara så tunn som möjligt utan att den går sönder! Tips: du vet att du har knådat degen bra om det uppstår luftbubblor när du kavlar. Tips 2: börja alltid kavla i mitten av degen, och när den är lite större låter du 40% hänga nedanför bordet medan du kavlar.
Häll över farinmjöl på ena sidan(detta så att pastan inte ska torka ihop).
Skär upp den så att du får rätt längd. En bra tagliatellelängd är ungefär tre decimeter!
Rulla ihop pastan lite försiktigt och skär upp den i bitar.
Lägg kniven under ena halvan av pastan, lyft och rulla ut. Detta förstår man inte förens man gör det, haha det var så krångligt att fatta vad hon gjorde, speciellt på italienska.
Och voila! Rulla ihop pastan väldigt löst och lägg dem på en plåt eller på en kartong. Efter någon dag kan du vända på rullarna så att de torkar åt båda hållen. När det är torrt kan du stapla de på varandra och ha i lådor i skafferiet. Eller så äter du det färskt! Vi åt det så med någon slags dilltomatsås, det var fantastiskt gott och en smakskillnad som hette duga.
Lycka till!